Travel in Style
+46 (0)8 22 33 80

Balkrishna Doshi, den numer 90-åriga indiske arkitekten som tidigare även själv suttit i urvalskommittén, är 2018 års vinnare av Pritzkerpriset.

Efter att i åratal ha jobbat tillsammans med legender som Le Corbusier i Paris, fokuserade Doshi senare sitt arbete på hemlandet. Med erfarenheterna han tog med sig från de västerländska arkitekterna utvecklade han det indiska formspråket med byggnader såsom ”Sangath” – hans egen studio, och ”Tagore Memorial Hall” – en amfiteater från hans intresse i brutalismen. Andra projekt, som ”Aranya Low Cost Housing”, behandlade indiens socioekonomiska frågor i ett försök att blanda olika samhällsklasser i samma distrikt.

 

Sangath

Aranya Low Cost Housing

Amdavad ni Gufa

Air Berlin har de senaste dagarna gått ut med en ansökan om konkursskydd.

Style Scandinavia är medlemmar i Svenska Resebyråföreningen och Travel Support och följer deras rekommendationer. Du som kund finner dessa här:

http://www.srf-org.se/nyheter/?newse=true&NewsID=2031

Vi rekommenderar även att läsa Air Berlins pressrelease som lades ut här. Där framgår att:
· alla flighter som utförs av airberlin och NIKI ska gå som planerat
· flygschemat är oförändrat
· alla bokningar är fortfarande giltiga
· alla flyg kan fortfarande bokas

 

Med raska steg tog Style detta år sin sommarutflykt via det K-märkta fartyget S/S Drottningholm till – ja, Drottningholm – där vi gavs möjlighet att se Kina Slott. Tyvärr kunde vår projektledare Jenny ej delta på grund av sjukdom, men vi passar ändå allihop på att tacka för en härlig vår och önskar er en fantastisk sommar!

Style återvänder till kontoret den sjunde augusti.

 

 

Studieresa till Hamburg 2017

Studieresa Hamburg

Exteriör från den nu färdigställda Elbphilharmonien i Hamburg

Europas största och mest expansiva stadsbyggnadsprojekt pågår just nu i Hamburg. Stadskärnan planeras genom distriktet HafenCity en total utökning om cirka 40 %. Med bygget av det nya konserthuset, Elbphilharmonien (Herzog & de Meuron), skapas ett nytt landmärke för staden. 

Konserthuset är belagt ovanpå det som tidigare var en lagringslokal för kakao, Kaispeicher A. Werner Kallmorgen ritade den kubiska tegelbyggnaden som nu integrerats i det nya konserthuset och formar basen för byggnaden. Glaskronan består av en kurvad struktur som blandar element av områdets hamnhistoria med den samtida, utvecklade identitet som HafenCity skapat på senare år. Där ryms också de tre konsertsalarna med en total kapacitet om 2 820 stolar. Akustiken har utformats tillsammans med akustikexperten Yasuhisa Toyota och anpassades med hjälp av cirka 10 000 specialanpassade akustikplattor och fjädrar. Med en höjd på 110 meter ryms 26 våningar och en faktisk bruksarea på 120 000 m². På denna yta ryms utöver själva konserthallarna också ett hotell med 250 rum, 45 lägenheter och ett garage för 500 bilar. Prislappen för bygget stannade på 7,5 miljarder kronor.

Studieresa till Hamburg

Interiör från Großer Saal

HafenCity är både det största och mest centrala projektet i Hamburg, men faktiskt inte det enda. Därtill finns också Neue Mitte Altona som med sina 1600 nya lägenheter påbörjar slutfasen inför dess öppning 2019 och ska vara Hamburgs första inklusiva kvarter. Pergolenviertel är ett ytterligare sådant kvarter med 1400 lägenheter och på den centralt belagda ön Wilhelmsburg ska 5200 nya lägenheter byggas i 6 områden. Intresset är stort från stadens sida att fokusera på nya och intressanta koncept vad gäller energikonservation, material och prefabricerade enheter.

Style Scandinavia resebyrå är specialiserad på studieresor för företag inom byggbranschen. Vi arrangerar hela er studieresa till Hamburg med flyg, hotell, transporter måltider, studiebesök och guidning. Våra guider i Hamburg är arkitekter, ingenjörer och stadsplanerare. Genom vårt nätverk finns möjligheten att träffa kollegor som är verksamma utomlands och komma in i byggnader där man vanligtvis inte har tillträde. Kontakta oss på 08-22 33 80 för att veta mer om vår studieresa till Hamburg eller andra destinationer.
 

Konferens i San Remo

Så jag vill åka till Italien. Eller – kanske inte nödvändigtvis till Italien, men det ska definitivt vara varmt den här gången! Varmt – med soliga drinkar vid vattnet, stränder och åtminstone ett par sönderbrända personer från IT-avdelningen som ett slags bevis för vännerna att vi faktiskt har varit utomlands. Lite kultur också. Om inte annat så för att få känna mig nyttigare när jag klämmer in dagens tredje buccellato i pajhålet – det är ju trots allt semester.

Vi har här en nästintill löjlig mängd alternativ: Italien (mera buccellato!) , Portugal, Spanien, Grekland, Kroatien… vi skulle till och med kunna klämma Gotland vid rätt tillfälle under sommaren, under förutsättningen att vi kan slopa hela det här exotiska konceptet. Ändå återgår jag i tankarna alltid till en och samma plats när det svenska novembervädret piskar mot fejset i väntan på morgontåget.

Ett exempel på den dominerande arkitekturen som härstammar från den ryska adelns inflytande i början av 1900-talet då San Remos rykte som kurort påbörjades.

Ett exempel på den dominerande arkitekturen som härstammar från den ryska adelns inflytande i början av 1900-talet då San Remos rykte som kurort påbörjades.

Uritalienska känslor med espresso och parmesan

Efter att ännu en gång besökt San Remo nu under vårkanten så har jag insett att det egentligen inte finns någon annan motsvarande destination, oavsett vad det är du jagar efter. Staden är helt genomtät av den där genuint uritalienska känslan som knappt existerar längre, med tillkommande baktoner av helt sanslös romantik. Du vet de där två italienska köttbullsmusikerna från Lady och Lufsen? Låt de två herrarna designa en stad och du har en ungefärlig förståelse för hur San Remo fungerar. Det är inte ens en överdrift – när jag befann mig där senast så letade jag efter en god parmesan och gick vilse in mellan två husgränder. Vägen avslutades med ett litet myscafé som låg sådär drömskt placerat under ett träd och – på absolut fullaste allvar – med en italiensk mustaschklädd herre, lutandes ut från ett fönster och sjungandes någon slags serenad för ett gäng espressobälgandes italienare. Klyschigt? Smörigt? Kanske lite obehagligt också? Absolut – ganska rejält dessutom, men charmen som den typen av ögonblick skapar är på en nivå som gör att staden etsas in rakt in i hjärtat.

Konferens San Remo

Du ser bergen i bakgrunden, med alla småhusen som ligger lite sådär oplanerat insprängda bredvid snåriga småvägar? Längs de bergen odlas en så pass enorm mängd blommor att de skulle kunna begrava hela Stockholm i rosor!

Vår gömda favoritdestination

Så när jag talar om mina favoritdestinationer för konferensresor så är det inte en slump att jag väljer San Remo. Även om vi nu inte hade haft fantastiskt bekväma flyglinjer dit, blomsterklädda berg och en matkultur utan like så hade staden legat högst i min rekommendationslista bara baserat på befolkningen och atmosfären. Ja, och kanske med det genomgående behagliga vädret också nu när Sverige går in i detta års istid. Planerar ni en konferens till våren? Åk till San Remo! Vi har länge organiserat konferensresor dit och det är svårt att hitta en mer älskad destination i Europa.

 

600full-le-corbusierModernismens primära stilskapare når idag en ny nivå av legitimitet som en följd av att den fransk-schweiziska arkitektens byggnader blir världsarvsklassade av Unesco.

Hela sjutton stycken byggnader, däribland hyreshuset Cité Radieuse i Marseille och Maison Guiette i Antwerpen, ansågs möta åtminstone tre av de definitioner som krävs för att klassningen ska genomföras. Definitionerna lyder enligt följande:

(i) A masterpiece of human creative genius.

(ii) An important interchange of human values, over a span of time or within a cultural area of the world, on developments in architecture or technology, monumental arts, town-planning or landscape design.

(vi) Directly or tangibly associated with events or living traditions, with ideas, or with beliefs, with artistic and literary works of outstanding universal significance.

Klassningen kan betraktas som en slags kulmination av de senaste årens växlande attityd kring modernismen och kanske även kring brutalismen, även om jag kanske inte skulle våga påstå att rörelserna på något sätt är allmänt uppskattade. Corbusier själv är här i västeuropa ett ganska lätt slagoffer som anklagas för att vara alltifrån fascist till att ha orsakat förortskrigen i Frankrike genom sina massiva bostadshus som byggdes i efterkrigstiden. Nyligen diskuterades till och med hans lösa planer kring att helt sonika riva stora delar av Stockholm!

Kanske är alla dessa reaktioner egentligen bara en naturlig följd av en livslång marknadsföringsprocess av Corbusier själv som troligen gillade att skapa rubriker för att marknadsföra sitt eget namn. Kanske kan vi bara acceptera diskussionerna för vad de är och ta allting som en möjlighet att få återuppleva briljant arkitektur!

Den totala listan med Corbusiers världsarvsklassade byggnader finns att läsa på Unescos hemsida.

tyrens kompetensutveckling

Exempel på hur Tyréns talar om kompetensutveckling när de rekryterar personal

Det går bra för byggsverige just nu. Riktigt bra faktiskt, men någonting som däremot saknas är möjligheten till nyrekrytering (Se bland annat den här artikeln från byggnadsarbetaren ). Det är inte nödvändigtvis enkelt att locka kompetent personal till den platsen du vill fylla när konkurrensen är stor och möjligheterna många för de sökande. Det är någonting jag möter hela tiden i mitt dagliga arbete och det blir kanske som tydligast när de stora företagen söker personal, såsom Tyréns satsningar inom social media den senaste veckan (som faktiskt är riktigt läckert utformad).

Social media är ett onekligen ett klockrent verktyg för att locka folk och göra reklam för ditt företag. Jag jobbar förvisso inte direkt med varken reklam eller rekrytering, men det vi gör –kompetensutveckling genom studieresor – är faktiskt någonting som värderas oerhört högt på arbetsmarknaden och som kan användas för att visa hur attraktiv du faktiskt är som arbetsgivare. Fastighetsnytt släppte nyligen rekryteringsbarometern där kontentan egentligen är att för att du ska kunna locka ny personal så måste du uppfylla vissa krav – kompetensutveckling, karriärsutveckling och bra chefer.

Det vi gör på Style är egentligen att hjälpa företag skapa attraktiva möjligheter för sina anställda att genomföra just den typen av kompetensutveckling. En studieresa innebär att de anställda per automatik befinner sig i en miljö där till och med distraktionerna kan fungera utvecklande såväl via direkt som indirekt kompetensutveckling i tempo där alla deltagare har roligt och är engagerade.

Från Fastighetsnytts rekryteringsbarometer

Kanske är det jag som är lite naivt förälskad i mitt eget arbete, men faktum är att det fungerar. Arbetsgivare som arrangerar studieresor åt sina medarbetare – i synnerhet inom branscher såsom arkitektur där nyexaminerade arkitekter nästan kan välja helt fritt vart de vill jobba – uppfattas naturligtvis som mer attraktiva. Det talar för att företaget är intresserade av att hålla sig i framkant, med ett fokus på sina anställda och deras sammanhållning och kompetensutveckling.

Så gör reklam för era studieresor! Visa upp att ni är ett företag som värderar kompetensutveckling och att ni dessutom kan göra det och ha roligt samtidigt!

 

Hong Kong Arkitektur

 

Ja, vart börjar vi? Hong Kong kan sammanfattas som ett av världens absolut mest imponerande områden för modern arkitektur och hushåller fler skyskrapor än någon annan stad. Det innebär att detta skyskrapornas mecka också har en horisont som få andra destinationer kan mäta sig mot. Vi listar därför de tre mest imponerande byggnaderna som du måste uppleva!

 

Bank of China Tower av I.M. Pei

Hong Kong Arkitektur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja, ingen lär väl förvånas av det här valet. I.M. Pei har haft sina fingrar involverade i många av Hong Kongs byggnader, men detta lär vara den skarpaste ikonen för arkitektur i hela staden! Byggnaden var den högsta utanför USA när den färdigställdes 1990, och är med sina 72 våningar också den första skyskrapan som byggts med samma typ av stålstommar som t.ex. Globen här i Stockholm. Byggnaden bryter lite mot traditionellt kinesisk feng shui då den markeras av skarpa kryss i sin design och med vassa kanter, men byggnadens strukturella expressionism ska symbolisera växande bambuskott i en slags kulturtypisk hyllning till framgång och rikedom.

Kowloon Walled City

Hong Kong Arkitektur
Det kommer troligtvis som en skarp överraskning, men inte en enda arkitekt har faktiskt vart involverad I bygget av denna 33 000 människor starka metropol av framstående byggnadsteknik. Idag är stadsdelen riven som en följd av den omfattande brottslighet och de sanitära problem som existerade. Jag själv finner en slags laglös charm i området, som (trots att varken Kina eller Storbritannien ville ta ansvar för de människor som bodde här) ändå lyckades fungera, med tandläkare utan licens och vardagsrum som dagtid fungerade som slakterier. Med på listan existerar höghusen som en påminnelse av hur viktig arkitekturen faktiskt är för de människor som ska utnyttja området.

 

Two International Finance Center

Hong Kong Arkitektur
Få skyskrapor, utom kanske Burj Khalifa, har väl fått stå i sådant centrum bland västerländsk media som 2IC och dess systertorn. Så sent som i ”The Dark Knight” får vi se Batman skutta från 2IC till IFC och det är faktiskt inte helt galet att använda sig av ett Hong Kong-torn i en fiktiv amerikansk serietidningsrulle. Med en design som får betraktaren att uppleva att tornet stiger uppåt mot himlen och med högreflektiva glasväggar som speglar ljus lyckas arkitekturen skapa en känsla av en slags futuristiskt glittrig art deco-obelisk.

Hamburg expanderar sin stadskärna med 40%, ett enormt projekt som trots dess makalösa omfattning ändå inte tummar på hållbarhetstänket. Style genomförde en studieresa där vi mötte vår lokala specialistguide för att diskutera framtidsutsikter och det gröna tänkets framfart.

Kanske är det så att Hamburg de senaste åren klassificerats som en hållbar stad på ett lite oförskämt simplistiskt sätt. Det är ju rätt enkelt för oss utomstående att säga att staden helt enkelt är grön, utan att därtill specificera exakt vad och varför. Kanske pekar vi på Greenpeace centrala huvudkvarter som drivs av mindre vind- och solkraftverk som på ett nästan symboliskt sätt surrar på deras hustak. Kanske tänker vi på den nästintill geniala uppvärmningen av Elbphilharmonien via överbliven kraftverksenergi. Självklart är det viktiga detaljer att nämna, men vad jag personligen misstänker är ännu mer relevant för oss utomstående att förstå är just hur det har vart möjligt att driva igenom den typen av tekniska lösningar utan att försvinna bort i politik och ekonomi.

Hållbarhet Hamburg

Greenpeacekontoret i Hamburg. Vindkraftverken är här synliga på taket.

För det är just de två aspekterna som troligtvis reglerar nästan alla större bostadsprojekt i hela världen. Hade det vart enkelt och billigt att bygga gröna städer så hade det givetvis redan skett. Så hur lyckades Hamburgerborna med sina svepande förändringar ändå utöka sin stadskärna med 40% utan att tumma överdrivet mycket på hållbarhetstänket? Jag besökte själv staden för att diskutera såväl byggnadstekniska aspekter som den bakomliggande politiken med Styles lokala specialistguide i Hamburg. Kontentan är egentligen att vid möjlighet så har hyresgäster i samverkan med hyresvärdar gemensamt beslutat om förändringar (detta var exempelvis fallet med Greenpeace och deras energifrågor).

Hållbarhet Hamburg

Orientaliska mattfabriker i Hamburg

Initialt måste vi komma ihåg att lobbyverksamheten och kommunverksamheten ser annorlunda ut i Tyskland än Sverige. Alltifrån lokala grupper av investerare som gemensamt betalar för byggnationerna till direkt påverkan från Hamburgs stadsbyggnadskontor – oavsett vilken yttre påverkan vi diskuterar så glirar det alltid in en mindre diskussion kring koldioxidutsläppen (som ska reduceras med 40% till 2020) eller det gröna taket som med lite tur kommer att byggas över Bundesautobahn 7.

Kontentan i det här inlägget blir egentligen att poängtera min egen förvirring över Hamburg som stad. Det är en av de vackraste, mest imponerande och storslagna städerna i hela världen, men till skillnad från många andra platser så upplever jag en framtidstro och glädje inom arkitekturen som helt enkelt inte existerar på någon annan plats med den här typen av omfattning. Det är ingen överdrift heller, jag rekommenderar skarpt alla som kan att spendera bara en dag i HafenCity och upplev stadsdelen innan nybyggnationerna är färdigställda. Passa på att jämföra de gamla orientaliska mattfabrikerna (som i många fall fortfarande är aktiva) med de hypermoderna byggnadsprojekten som finns sida vid sida. Den kontrasten är någonting som genuint slog luften ur mig när jag först fick uppleva det. Som en sista smäll är det dessutom billigare att flyga till Hamburg och tillbaka än vad en tågresa kostar mellan Göteborg och Stockholm.

Style arrangerar studieresor till Hamburg åt dig som jobbar inom arkitektur, konstruktion och fastighetsbranschen med hjälp av våra lokala specialistguider. Kontakta oss för en kostnadsfri offert via info@style.se eller 08-22 33 80.

Style Scandinavia öppnar kontor i Östergötland genom vår medarbetare Karin Wallin som har lång erfarenhet från resebranschen både i Sverige och utomlands. Det har uppmärksammats av tidningen Östergötlands Näringsliv.

Läs hela artikeln här